Jawatan Kosong

Lima Kesalahan Interview Sering Dilakukan Calon Berdasarkan Panel Temuduga Lima Kesalahan Interview Sering Dilakukan Calon Berdasarkan Panel Temuduga
Penemuduga Interview sentiasa memerhatikan tingkah laku setiap calon yang hadir temuduga dan mereka menilai anda dari awal anda masuk sehingga anda keluar daripada bilik... Lima Kesalahan Interview Sering Dilakukan Calon Berdasarkan Panel Temuduga

Penemuduga Interview sentiasa memerhatikan tingkah laku setiap calon yang hadir temuduga dan mereka menilai anda dari awal anda masuk sehingga anda keluar daripada bilik temuduga.

Jadi, sebagai calon, anda perlu mengelakkan daripada melakukan kesalahan yang tidak sepatutnya anda lakukan ketika sesi temuduga dijalankan.

Beberapa panel penemuduga telah menyenaraikan beberapa kesalahan yang sering dilakukan oleh calon dan sebolehnya meminta calon temuduga yang seterusnya tidak mengulangi kesilapan yang sama.

Apakah kesalahan-kesalahan yang disenaraikan oleh panel penemuduga tersebut?

Berikut adalah 5 kesalahan utama yang sering dilakukan oleh calon ketika sesi temuduga dijalankan. Antara 5 kesalahan interview yang sering dilakukan oleh calon dan dikenalpasti oleh panel penemuduga ialah :

Calon Tidak Mengikut Arahan

Majikan atau bahagian pengambilan pekerja telah meletakkan iklan kerja kosong dan meminta para pemohon kerja untuk menghantar resume dan cover letter dalam bentuk PDF agar dapat dibuka dan dibaca oleh penerima emel.

Namun, emel yang diterima tidak mematuhi arahan yang telah ditetapkan. Apa yang bakal majikan dapati, daripada beratus permohonan hanya terdapat 10 hingga 30 pemohon sahaja yang mengikut arahan yang diberikan. Jika membuat permohonan sahaja sudah tidak dapat ikut arahan, bagaimana pula jika diterima bekerja?

Calon Gambarkan Diri Seorang Yang Mempunyai Etika Tidak Baik

Ada beberapa calon yang apabila ditemuduga memberikan jawapan yang menunjukkan bahawa mereka mempunyai etika kerja yang tidak baik. Contoh soalan yang diberikan ialah, “Ceritakan pengalaman ketika anda diberikan tugasan yang banyak dan bagaimanakah anda kendalikannya?”

Jawapan yang diberikan oleh calon sangat mengejutkan dimana menyatakan seperti berikut :

“Untuk pengetahuan tuan, rakan sekerja pernah saya meminta pertolongan saya untuk menyiapkan tugasannya. Dalam masa yang sama majikan meminta saya membantu rakan sekerja sebelum saya menyiapkan tugasan saya. Saya agak keberatan kerana tugasan saya juga masih lagi belum siap sepenuhnya.”

Jadi, apa pula penilian anda pula?

Calon Menipu CV Dan Resume

Terdapat calon yang menipu ketika menghantar CV dan resume dengan meletakkan kemahiran yang mereka tidak memiliki dan apabila di interview secara berhadapan, mereka tidak tahu apa-apa bila disoal dengan soalan berkaitan kemahiran yang mereka letakkan dalam CV dan resume.

Calon Berpura-Pura Menjadi Seseorang Yang Sangat Sempurna

Ada calon yang berpura-pura seolah-olah tidak mempunyai sebarang masalah menganggap mereka sangat sempurna dalam melakukan tugasan.

Jika panel penemuduga bertanyakan cara untuk menyelesaikan masalah dan calon menjawab bahawa mereka tidak akan pernah membuat masalah, secara automatik panel penemuduga menganggap calon adalah seorang penipu.

Calon Tukar Dan Mengelak Soalan

Apabila calon disoal dengan soalan berkaitan kelemahan diri dan soalan yang menyentuh kekurangan diri, ramai calon yang tidak bersedia untuk berkongsi dan cuba untuk mengelak dan menukar topik yang dibincangkan

Tidak ramai yang cuba menjadi kreatif dengan memberikan jawapan penyelesaian kepada kelemahan diri mereka [Sumber]

184 Shares